Kalendar baštenskih radova

... I održavanje vaše zelene oaze

Prva polovina proleća

Na proleće kada dođe vreme za sređivanje vašeg dvorišta travnjak je taj od koga se kreće.
Sakupljanje lišća i grabuljanje je prva stvar koju terba da uradite za budući lep izgled vašeg travnjaka. Ukoliko ste na terenu koje ima lošiju drenažu poželjno je preći aeratorom. Nakon toga napraviti mešavinu komposta i sitnog peska, i razbacati ga.uredjenje dvorista

Ukoliko je travnjak oštećen i uočite da mu je potrebno obnavljanje, proleće je pravi trenutak za to. Podsejite vaš travnjak, i dodajte odgovarajuće đubrivo. Za zasnivanje novog travnjaka, proleće je idealno vreme, možete koristiti metode busenovanja ili sejanja. Ukoliko vam je jesenji period izmakao, proleće je idelano vreme za sadnju ruža. A kao mera održavanja, u proleće je potrebno orezati stare i dotrajale ruže, obnoviti sadnice novim, ukloniti zemlju koju ste naneli za zaštitu preko zime i dodati sloj pregorelog stajnjaka.

Prva polovina proleća je idelano vreme za sadnju žbunja, drveća, penjačica kao i živih ograda. Ukoliko na svom posedu već imate žbunasto bilje i živu ogradu, proredite i orežite ih, kako bi biljke imale prostora da ojačaju i pravilno se razviju. Naravno prihranjivanje odgovarajućim veštački đubrivom ili stajnjakom je poželjno, naročito ako je zemljište lošijeg kvaliteta.


Puzavice i slično rastinje je potrebno obnoviti ukoliko je zima ostavila posledice. Cvetnice sa jednogodišnjim trajanjem se u ovom periodu stavljaju u prethodno pripremljene leje, kasnije im se dodaju vrste orpornije na vremenske uticaje. Takođe oplevite korov u lejama gde se nalazilo zimsko cveće. U rano proleće se radovni na trajnicama svode na deljenje korena preraslih biljaka, i potkresivanje trajnica sa drvenastim stablom. U periodu ranog proleća se javljaju cvetovi prvih lukovica, kada primetite da vaše biljke dobijaju nove listove, poželjno ih je prihraniti odgovarajućim đubrivom za cveće.
Po završetku prolećnih mrazeva možete zasaditi letnje lukovice.

Druga polovina proleća

Ukoliko vam je plan da zasnijete nov travnjak, drugi deo proleća je zadnji termin za tako nešto.
Nov travnjak ne kositi sve dok trava ne bude visine oko 7-8cm. Na već postojećim travnjacima, poželjno je u ovom periodu površinu tretirati herbicidima. A u slučaju pojave insekata, insekticidima. Za mesta na kojima ima krtica koristiti zamke. odrzavanje cveca

Završni period za sadnju novih ruža je drugi deo proleća, takođe dodati prihranu na već postojeće stabljike. U ovom periodu je jako česta pojava pegavosti ( žuti listovi prošarani crnim tačkama ), ukoliko se to desi tretirajte biljku fungicidima prema priloženom uputstvu proizvođača. Takođe u ovom periodu, naročito u toplijim danima, može doći do pojave pepelnice. Da do iste ne bi došlo, izbegavati zalivanje preko listova. Oko žbunastog bilja koje cveta u rano proleće obaviti orezivanje.

U ovom periodu takođe izvršiti orezivanje četinarskih biljaka i žive ograde. Drugi deo proleća je period u kome treba završiti sa sadnjom zimzelenih i ćbunastih biljaka. Kod cvetnica u ovom periodu izvršiti đubrenje i obradu zemljišta, pod uslovom da ne postoji opasnost od mraza u ovom periodu izvršiti sadnju jednogodišnjih biljaka.
Zalivanje i uklanjanje korova spada u redovne radnje oko ovog tipa biljaka.

Kod trajnica u ovom periodu obaviti sledeće radove, postaviti potporu za visoke biljke, izvršiti razdelu, pleviti korov u lejama, kidanje vrhova svih biljaka kako bi ste dobili žbunasti rast. Lukovice presadite, podupreti biljke visokog rasta, otkidati uvele cvetove na biljkama koje rano cvetaju a listove ostavite.

Prva polovina leta

Po dolasku leta, i povećanjem temperature treba obratiti pažnju na cveće, kao i na travnjak oko njega. Travu bi trebalo šišati na većoj visini, od one na koju obično to radite, kako bi zemljište zadržalo vlažnost.
Da bi se trava u ovom periodu očuvala i pravilno razvila, nađubrite travnjak npk đubrivom. cvece za dvoriste

Posao oko ruža u letnjem periodu se svodi na uklanjanje uvelih cvetova i prihranu. Kao i za prethodni period, i za ovaj takođe važi kontrola same biljke na pojavu bolesti, kako bi pravovremeno izvršili prskanje.

Žbunasto bilje, kao i ostatak vaše bašte u letnjem periodu redovno zalevati
naročito mlade stabljike koje su u razvoju. Žbunove orezati nakon cvetanja, a takođe orezati i četinarska stabla. Prekontrolisati i ukloniti stare i osušene grane
kako bi napravili mesta za nove izdanke. Za cvetice koje ste posadili važi i dalje pravilo uklanjanja starih osušenih cvetova, kako bi dobili novo cvetanje.

Ako niste, još uvek nije kasno, da zasadite cveće u svoje žardinjere i saksije.
U ovom periodu izvršiti sejanje jednogodišnjih i dvogodišnjih cvetnica koje
cvetaju u kasno leto. Zalivanje i čišćenje korova spada u redovnu aktivnost.U leto je potrebno razdvojiti trajnice koje cvetaju u prolećnom periodu. Da bi dobili lepe i bujne cvetove na bočnim stranama biljke potrebno je odseći vrhove stabljika. Ranocvetajuće vrste je, nakon završenog cvetanja potrebno orezati na visinu od oko 10cm.

Za potrebe lukovica koje su visoke rastom, postaviti podupirače kako ih vetar ne bi oštetio. Ukloniti osušene cvetove.
Izvaditi i razdeliti lukovice kada listovi požute. Redovno vršiti prihranu, zalivanje i čišćenje korova.

Druga polovina leta

Druga polovina leta je najzahtevniji period za svaki travnjak, i njegovo održavanje zahteva dosta navodnjavanja. Ukoliko dođe do pojave korova, iskoritite neke od herbicida, tretiranje vršiti po specifikaciji proizvođača. Košenje trave na veću visinu vršiti i u ovom periodu, nije loše da proverite i stanje noževa na samoj kosačici jer tup nož može da napravi veliku štetu vašem travnjaku. rasadnik cveca

Kraj avgusta početak septembra iskoristite za tretiranje mineralnim đubrivima.
Ruže i penjačice orezivati i čititi od starih cvetova. Penjačice orezati nakon cvetanja. Redovno zalivanje se podrazumeva.

Mlade sadnice žbunastog bilja redovno zalivati kako bi izbegli sušenje. Orezati one žbunove koji su završili sa cvetanjem. Kod cvetnica u ovom periodu izvršiti uklanjanje biljaka dvogodišnjeg perioda, nakon njihovog cvetanja. Redovno uklanjajte korov, i vršite zalivanje.

Izbegavati zalivanje po najvećim vrućinama, kako bi ste izbegli pojavu bolesti biljaka. Trajnice je potrebno kontrolisati u ovom periodu, naročito jesenje varijante, jer se na njih sada manje obraća pažnja i lako može da dođe do pojave sušenja i bolesti. Kako bi dobili žbunast rast, otkinuti vrhove grana. Postaviti oslonce na visoke trajnice, radi zaštite od vetra. Oko lukovica u ovom periodu nemate mnogo posla, osim obnavljanja ili sadnje jesenjih vrsta.