Sobno cveće

Sobno cveće je obavezan deo uređenja unutrašnjosti vašeg doma. Pravi ukras mogu biti samo pravilno negovani, zdravi i lepi primerci usklađeni i prilagođeni vašem prostorom. Samo razmeštanje cveća, predstavlja jednu pravu malu umetnost. Oko izbora sobnog cveća treba videti koje mogućnosti vam pruža prostor u kome boravite.

Kod izbora cveća za vašu kuću, par stvari su zajedničke za svaku biljku, svakoj je potrebna svetlost, voda i prihrana.
Zavisno od vrste, razlikuju se samo odnosi u kojoj meri je potrebna neka od navedenih stavki.
Veoma mali broj biljaka voli direktno osvetljenje, a ukoliko nemaju dovoljno svetlosti listovi postaju bleđi i stabljike postanu podložnije oštećenju. Količina potrebnog osvetljenja zavisi od klimatskih uslova iz koje biljka potiče, biljke iz tropskih predela zahtevaju dosta svetlosti u proseku 8-10 sati dnevno. Biljke iz umerenih predela zahtevaju oko 12 sati osvetljenja. Osim podneblja u faktore koji utiču na količinu svetlosti su i stadijumi u kojem se biljke nalaze, veća je potreba za svetlošću kada su biljke u fazi klijanja i formiranja.

Zalivanje i voda su jedan od najbitnijih faktora koji utiču na pravilan razvoj vašeg sobnog cveća. naročitu pažnju je potrebno obratiti na vodu kojom zalivate vaše cveće. Ukoliko znate da vaša voda sadrži dosta kamenca i hlora, potrebno je pre zalivanja prokuvati vodu i ostaviti je da se ohladi. Kao redovna praksa poželjno je bilo koji tip vode ostaviti preko noći u posudi za zalivanje da odstoji. Biljke u saksijama je potrebno zalivati zavisno od njihovih potreba, najčešće je zalivanje odozgo uz ivicu saksije, ali je mnogo bolje zalivanje iz posude, gde biljka vuče sama onu količinu vode koja joj je potrebna. Ukoliko vam nisu poznate karakteristike vašeg cveća, onda je bolje biljke zalivati manje nego više, jer višak vode može da izazove truljenje korena koje kasnije utiče na kompletnu biljku, a nije moguće primetiti ga odmah.

Prihrana cveća i drugih biljaka je neophodna stvar je sve hranjive materije biljke uzimaju iz tla.
Prodaja sobnog cvećase obavlja sa unapred pripremljenom zemljom koja u sebi sadrži dovoljno hranjivih materija za nekih 5 do 7 nedelja, i nakon toga je potrebno krenuti sa prihranjivanjem, kako bi se održao kontiunitet rasta. Prihranu možete vršiti tečnim sredstvima, ili onim tipom sredstava koje nađete u svojoj poljoprivrednoj apoteci. Nemojte preterati sa prihranom, jer tada će cveće izgledati lepo ali će tkivo biljke biti nedovoljno razvijeno što može izazvati bolest i izumiranje biljke.
Vazduh je za pravilno funkcionisanje jednako potreban i čoveku i biljkama, redovno provetravajte prostorije u kojima se nalaze biljke. Isto tako je važno da listove biljaka brišete ili tuširate u kadi, ovaj tip održavanja osim na lepotu i prirodnu boju cvetova i listova, utiče i na lakše apsorbovanje kiseonika.
Prodaja sobnog cveća na veliko i malo u Rasadniku Morarević, obavlja se svakog radnog dana od 8 - 20h kao i nedeljom.