Nega i sadnja četinara

Četinari zbog svoje postojanosti i lepote predstavljaju najčešće uzgajano dekorativno stablo. Očuvanjem svog izgleda i prirodnih boja tokom cele godine daje veliki doprinos izgledu vašeg vrta. Raznolikošću krošnji, boja i veličina ukombinovan sa još nekom biljnom vrstom pruža odlične mogućnosti za varijacije u pogledu urteđenja dvorišta. Četinari kao karakteristiku svoje biljne vrste imaju sklonost ka mutacijama i prilagođenje okolini u kojoj se nalaze. Estetska vrednost četinara u svakom dvorištu se odlikuje mogućnošću orezivanja i pravljenja najrazličitijih formi krošnji, a kod nekih vrsta čak i prelepih zelenih skulptura.
Bilo da imate malo dvorište ili mesta samo za jednu saksiju, prodaja četinara u Rasadniku Morarević obuhvata asortiman za svačije uslove, od sorti za saksijsko do prelepih baštenskih sadnica.

Orezivanjem četinara omogućavate pravilan razvoj vašeg stabla, uklanjate stare grane koje narušavaju izgled, grane koje su obolele, ostavljate mesta za nove i sveže izdanke, i pravilno raspoređivanje hranjivih materija unutar stabla. Kao što smo rekli od formiranja krošnje nekog četinara može lako nastati neko umetničko delo, ali ukoliko niste vični takvom poslu, onda je i gore navedeno orezivanje dovoljno. Četinar traži redovno održavanje po pitanju orezivanja, pa ni mala intervencija koju napravite neće proći nezapaženo.

Zalivanje četinara je najbolje obavljati u večernjim časovima, jednom nedeljno, a u letnjem periodu ili periodu velikih vrućina dvaputa nedeljno. Orošavanje četinara je, za rasliku od listopadnog drveća koje može oboleti, moguće obavljati i u periodu velikih vrućina i time omogućiti da iglice zadrže potrebnu vlagu. Prihranu obavljajte jednom godišnje, sredstvima koja su vam dostupna, NPK stajnjak ili lisni suplementi. Prihranu obavljati prema instrukcijama proizvođača paziti na vašu i dobrobit stabla. Okopavanje i čišćenje je važna stavka kod mladih stabljika, dok ne treba zanemariti i u kasnijim periodima.

Četinari su veoma otporni na bolesti, ali se u određenim situacijama mogu javiti lisna vaš i crveni pauk kao veći neprijatelji ovih biljaka. Kod bilo kakve promene koju uočite na vašim stablima, tretirajte obolele jedinke insekticidima, akaricidima kao i fungicidima. Sve tretmane obavljajte po preporuci proizvođača o količini i bezbednosti pri radu, kao i savetima koje dobijete od prodavca.

Četinari koji se prodaju sa busenom sade se tokom celog perioda u kome vegetacija miruje. Od oktobra do kraja aprila. Naravno kao i svaka biljka, ni četinari ne vole niske temperature prilikom sadnje pa je potrebno obratiti pažnju da ne dođe do smrzavanja u zemlji.Sa druge strane saksijski četinari, sade se tokom cele godine, ali ne pri visokim i niskim temperaturama.Kod mladih biljaka potrebno je redovno zalivati i prihranjivati stablo sve do polovine jeseni, do kada se biljka već navikla na novo okruženje i polako prihvatila uslove oko nje.Sadnja četinara u dvorištu zahteva da pripremite zamljište, i rupu za novo stablo, na vreme i tako smanjite vreme provedeno van zemlje i pakovanja u kome je došlo.Na dno rupe pre stavljanja sadnice postaviti sloj humusa. Spustiti sadnicu i zatrpati fino usitnjenom zemljom, zemlju oko sadnice utabati i po potrebi postaviti potporu kao zaštitu.

Iako ste limitirani na mali prostor možete zasaditi četinar u saksiju, ali zbog slabije razvijenog korenog sistema, znajte da takve biljke traže mnogo više pažnje zalivanja i prihrane od baštenskih primeraka. Za prihranu je potrebno da koristite kvalitetne preparate i dobru smesu zemlje. Zemlja koja najviše pogoduje je šumski humus ali ukoliko ne možete doći do njega iskoritite zemlju iz vaše okoline uz dodavanje prihrane koju možete nabaviti u vašoj poljoprivrednoj apoteci. Kao i kod cveća nemojte preterivati sa dodavanjem prihrane, pratite uputstvo proizvođača. U takoj zemlji uz poštovanje ostalih faktora, godišnje dodati i manje količine NPK djubriva. Kako stablo raste tako raste i koreni sistem, starija stabla ukoliko vam uslovi dozvoljavaju presadite u veće posude

Mlada stabla četinara u zimskom periodu zaštititi od snega i leda koji se može nagomilati tokom velikih padavina.
Obmotati malo trake oko osetljivih i mladih grana, najbolje je celu stabljiku umotati ovom trakom, ali pazite da ne zatežete previše.
U proleće ili po prestanku padavina ove trake možete ukloniti za nesmetan rast.
Zaštita od životinja i glodara se obavlja takođe mehaničkim putem, postavljanjem zaštitnih mreža oko sadnica.