Ukrasno šiblje

Pratilac svake savremene i lepo uređene zelene površine. Svojim šarenolikim listovima i lepim cvetovima, daje lep ambijent i osećaj kompaktne sredine prostoru koji ga okružuje. Ukrasno šiblje se, nakon sadnje, veoma lako prilagođava svim klimatskim uslovima bez obzira na tip i poreklo. Kao i perene, ukrasno šiblje takođe nudi dugogodišnju postojanost i trajnost.
Ukoliko želite lepe i zdrave biljke u svom dvorištu potrebno je ispoštovati neka od pravila sadnje i održavanja.

Priprema zemljišta za sadnju se obavlja pre kupovine ukrasnog šiblja, kako pre presađivanja šiblje ne bi dugo stojalo u pakovanju.
Prodaja ukrasnog šiblja u Rasadniku Morarević vrši se u saksijskoj ambalaži, sa unapred pripremljenim humusom potrebnim da održi ukrasno šiblje u vegetativnom stanju, ali potrebno je napomenuti da je najbolje odmah presaditi šiblje na već pripremljenu lokaciju kako bi se biljka lakše i brže prilagodila novim uslovima života.

Sadnja može početi sa prvim lepim danima, nemorate da čekate sunčano vreme, bitno da je period mrazeva iza vas, zavisno od klimatskih uslova, vreme sadnje treba biti pre kretanja vegetacije. Priprema zemljišta obuhvata kopanje rupe određene dubine oko 10-15cm, usitnjavanje zemlje i mešanje usitnjene zemlje sa šumskim humusom. Po pripremi mesta za sadnju i zemlje na dno rupe, ukoliko ste u mogućnosti da ga nabavite, položite sloj pregorelog stajnjaka u debljini od oko 5-10cm. Nasipajte rupu već pripremljenom zemljom i ugazite zemlju oko vašeg ukrasnog žbunja kako bi izbacili višak vazduha iz zemlje. Ako niste nabavili stajnjak za vaše sadnice, potrebno je nakon sadnje zemljište tretirati prihranom, istu možete nabaviti u vašoj poljoprivrednoj apoteci.
Sva sredstva koristite po priloženoj specifikaciji proizvođača.

Mlade izdanke i novozasađene biljke zavisno od tipa po potrebi obezbediti potpotporom ukoliko se nalazite na području gde su česti jaki udari vetra. Po sadnji potrebno je redovno zalivanje najbolje u večernjim časovima, količina vode zavisi od spoljašnje temperature, ali nikako nemojte preterivati jer može doći do truljenja korenovog sistema, koje se primeti tek kada je već kasno za spas biljke. Prihranjujte biljke, NPK ili nekim drugim đubrivom koje možete naći u poljoprivrednim apotekama, pridržavati se uputstva proizvođača.

Prodaja ukrasnog šiblja se u Rasadniku Morarević vrši svakog dana, i uz pomoć našeg osoblja u velikom asortimanu ukrasnog šiblja odaberite odgovarajuće primerke, koji će dugo krasiti vašu zelenu oazu.