Perene - Trajnice

Višegodišnje biljke, životnog veka od 3 do 30 godina zavisno od tipa. Visina je kao i životni vek trajnica takođe različita, i mogu biti od patuljastih čija visina ide do par cm, do visokih koje prelaze veličine od 2m. Cvetovi su uglavnom u toplim bojama.
Obzirom na toliku različitost, i veliki broj sorti perena, one se mogu uklopiti u najraziličitija okruženja i uslove. Tako određene perene možete zasaditi u senovitim delovima, ili ako imate manje dvorište možete odabrati baš neku perenu iz patuljaste porodice.
U Rasadniku Morarević prodaja perena obuhvata veliki broj rodova, pa zavisno od vaših uslova možete odabrati odgovarajuću.

Perene cvetaju tokom cele godine, tokom zime gube svoj nadzemni deo, a u proleće ponovo dobijaju svoje gornje izdanke. U toku perioda rasta i cvetanja, dobro ih je orezati po precvetavanju i ne dozvoliti stvaranje plodova koji uzimaju hranjive materije, osim onih dekorativnih. Podmlađivanje i širenje perena na ostatak parkovske površine se vrši vađenjem postojeće biljke deljenjem na dva i više dela i sađenje odvojenih delova na drugo mesto. Perene se sade zavisno od veličine same biljke, ili samostalno ili u grupama. Kako dozvoljavaju velik varijacije, osim samostalnog zasada, možete u svom dvorištu oformiti i perenjak. Pomoću perena uz pravilnu negu, redovno održavanje i prihranu zemljišta vaše dvorište uz manje promene, može dobiti potpuno novi izgled, a svakoga dana možete očekivati da po jedan novi cvet ukrasi vašu zelenu površinu. Perenjak i same perene, se zasnivaju jednom,traju više godina i kasnije šire na ostatak dvorišta zavisno od raspoloživog mesta i vaše mašte. Karakteristike koje dvorište omogućava, daje perenama mogućnost kombinovanja u grupama sa cvećem, četinarima i ukrasnim šibljem.

Prodaja perena se u prodajnom delu Rasadanika Morarević vrši svakog dana, uz osoblje koje će vam pomoći da napravite pravi izbor.